Inspirationscase
Interview med Rebecca, Oskar og Cecilie

Inspirationscase
Interview med Rebecca, Oskar og Cecilie

Inspirationscase
Inspirationscase
Andrea Hernandez Bueno har introduceret et hold af sine 6. semester arkitektur- og designstuderende til musik og lyd som et supplerende, afdækkende analyseredskab i de indledende faser af deres semesterprojekter på uddannelsen.
I en workshoppen, der bestod af en introduktion til lydteori og øvelser med musik og konstruerede lydscenarier, skulle de studerende analysere deres egne lydoptagelser af dét site i Aalborg centrum, som er genstand for deres semesterprojekter.
Tilrettelæggelsen af undervisningsforløbet er sket med sparring fra innovationskonsulenter i AAU Innovation, som i forlængelse af workshoppen interviewede tre studerende om deres refleksioner over de nye metoder og deres læring.
Hvad er jeres oplevelse af workshoppen om lydanalyse i designprocessen?
Oskar: Jeg synes, at det har været godt at blive tvunget til at gøre noget, som måske ikke er så konventionelt. Men oplevede også at der en barriere, man lige først skal over. For hvad angår lyd på sites, så plejer vi at måle decibel, og så analysere intervallerne. Men det er godt at blive tvunget til at gøre noget andet, det synes jeg egentlig har været det, jeg har fået mest ud af.
Cecilie: Det er svært at prøve nye ting for mange mennesker, på godt og ondt. Men jeg synes, det er fedt at prøve noget nyt. Og så prøve at lade være med at være forudindtaget, og prøve at være lidt mere åben, og se, hvad man kan få ud af det. Det mangler vi generelt på vores studie, synes jeg, det med at prøve nye metoder af.
Hvad var mest udfordrende ved at anvende lyd i jeres designproces?
Rebecca: Jeg synes, den grafiske formidling af lydoplevelsen var det svære i den her opgave. Det var svært at få ned på papir. Hvordan får man noget grafisk ud af en lydoplevelse, som vi kan vise og fremstille, og som andre folk også forstår? Alle i vores gruppe lyttede til den samme optagelse, men vi formidlede den forskelligt. Jeg synes dog, at jo mere vi arbejdede med det, jo lettere blev det. Og så det er vigtigt, hvordan man griber det an. Hvad er det, man gerne vil formidle? Er det nogle lydbølger, man vil formidle? Eller nogle ting, som man associerer med det, man hører, f.eks. trafikstøj? Det bør man afklare med sig selv, inden man lytter til optagelsen.
Vil du bruge lyd i dine designprocesser fremover?
Rebecca: Ja, jeg kunne godt have lyst til at tage dem op igen. I min gruppe snakkede vi om, at når du hører en lydoptagelse, så hører du alt det, der er der, men du hører på en måde også alt det, der ikke er der! Og dét kan jo også være med til at sætte gang i en designproces. Så jeg er helt sikker på, at jeg vil bruge metoden igen, nu eller senere.
Oskar: Hvis man udvikler lidt på det, strukturerer det lidt mere, og selvfølgelig også bliver vant til at bruge det, så kunne det være et godt alternativ til den støjniveauanalyse, vi altid laver. Vi arbejder i arkitekturen rigtig meget med de forskellige sanser. Og, som der også blev understreget på workshoppen i dag, ikke særlig meget med lyden. Så på den måde kunne det være et godt alternativ. En idé til metoden, kunne være at skabe det ideelle sound scape på det pågældende site. Lidt inspireret af i den konstruerede lydbid af en by, som vi arbejdede med i øvelsen. Og så kan man tage nogle konkrete designsteps derfra.
Fik I nye øjne på de designprocesser, I plejer at anvende?
Cecilie: Man kan sige, at når vi begynder grafisk at formidle lydoplevelsen, så er vi også subjektive. Fordi det, man tager ind, oplever man forskelligt. Og når man så skal kommunikere det videre, så gør man det i forskellige former og i forskellige grader, som kan tolkes forskelligt fra person til person. Det vil give en masse godt output, men det kan tolkes på så mange måder. Der er altid åbent for, at vi selv kan udforske ting på vores studie. Underviserne vil gerne have, at vi prøver at afsøge noget. Så det prøver vi også at arbejde med, for måske at kunne dykke ned i et lag, der er overset. For at forstå stedet, forstå brugeren af stedet og opdage noget nyt.
Fakta:
Workshoppen er en del af en række tværfaglige undervisningsaktiviteter, som Andrea Hernnandez Bueno har udviklet i samarbejde med musikterapeut Mindaugas Dambrauskas og lektor Birthe Lund fra Læring og Forandringsprocesser uddannelsen på Aalborg Universitet. Arbejdet med at udvikle de nye undervisningsforløb er sket med projektstøtte fra Fonden for Entreprenørskab samt med sparring fra innovationskonsulenter fra AAU Studenterentreprenørskabsteamet i AAU Innovation.