Spring til indhold
HomeForskereForskningsbaserede cases

Myco4Food

Fra organiske restprodukter til proteinrige fødevareingredienser

Lagt online: 04.10.2022

Myco4food

Myco4Food har udviklet en innovativ proces til at opgradere sidestrømme fra landbrugs- og fødevareindustrien fra at være lavkvalitets dyrefoder til en proteinrig fødevareingrediens.

Myco4Food

Fra organiske restprodukter til proteinrige fødevareingredienser

Lagt online: 04.10.2022

Myco4food

Myco4Food har udviklet en innovativ proces til at opgradere sidestrømme fra landbrugs- og fødevareindustrien fra at være lavkvalitets dyrefoder til en proteinrig fødevareingrediens.

Myco4Food har udviklet en ny fermenteringsteknologi og bioreaktor med udgangspunkt i solid-state-fermentering, som giver muligheden for en helt ny type grøn og energieffektiv proteinproduktion.

Ved at bruge bl.a. mask, som er et overskudsprodukt fra ølproduktion på bryggerier, kan Myco4Food med den nye teknologi, producere proteinrige fødevareingredienser til direkte brug i fødevarer.

Mask indeholder en række svampe og ved at dyrke svampene kan disse omdanne masken til et spiseligt svampeprotein af høj kvalitet. Gennem væksten øges proteinindholdet med 80-100% og der opstår samtidigt en smag af umami, som kan bidrage til smagen i fx plantebaserede fødevareprodukter.

ET MERE BÆREDYGTIGT FØDEVARESYSTEM

Den nuværende landbrugsproduktion bidrager negativt med udledning af klimagasser samtidig med, at vi bliver flere og flere mennesker. CO2 udledningerne fra landbrugs- og fødevaresektoren skal derfor reduceres for at opnå et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Den stigende efterspørgsel på proteinprodukter globalt forårsager rydning af regnskov og lægger pres på jordens økosystemer. Derfor skal der også findes mere effektive måder at lave proteiner på. En oplagt måde er at udnytte de organiske restprodukter fra fødevareindustrien, der i dag udnyttes dårligt. Som et første skridt, har Myco4Food derfor fokuseret på mask fra bryggerier, som alene i Danmark udgør mange tusinde tons årligt.

Myco4food Brewers Spent Grains
Mask - også kaldet "brewers spent grains"

BASERET PÅ 15 ÅRS FORSKNING OM SVAMPECELLER OG FERMENTERING

Myco4Food blev stiftet i februar 2022 på baggrund af forskning fra Aalborg Universitet og et ønske om at udforske, hvordan fermenteringsprocessen kan skaleres gennem nye moniteringsmetoder. Bag forskningen, som har dannet grundlag for stiftelsen, er lektor Mette Lübeck og lektor Peter Stephensen Lübeck fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet København.

Siden 2008 har de to erfarne forskere forsket i svampecellefabrikker og produktion af proteiner gennem simple fermenteringssystemer. I 2018 blev forskningen yderligere anvendt i en række studenter- og specialeprojekter, som bl.a. var med til at lede til ideen om at starte en virksomhed på baggrund af forskningen.

I 2020 blev nuværende CFO Jesper Schierbeck-Hansen en del af teamet. Jesper var bl.a. også med til at stifte virksomheden BiomassProtein sammen med Mette Lübeck i august 2017 – en virksomhed som arbejder med proteiner fra græs til foder og fødevarer.

I 2022 modtog Myco4Food både en InnoFounder fra Innovationsfonden og blev optaget i Venture Lab hos BioInnovation Institute. Tidligere adjunkt på Aalborg Universitet, Lei Yang, indtrådte samme år som CSO i Myco4Food på fuldtid.

I 2023, sammen med et konsortium af partnere, modtog Myco4Food en samlet bevilling på knap 9,1 mio kr. fra GUDP til projektet ”SvampeMad – Produktion af nye proteinrige fødevareingredienser ved fermentering af organiske restprodukter” med Mette Lübeck, som projektleder.

SNART KLAR MED PROTOTYPE

Myco4Foods forventer, at de i løbet af de næste år har deres første prototype klar af deres fermenteringsanlæg, som derefter skal placeres hos et bryggeri. Målet med prototypen er at komme et væsentlig skridt nærmere et salgbart produkt på markedet.

Teamet har i denne forbindelse indledt et samarbejde med et procesingeniørfirma og forventer desuden i løbet af de kommende år at få etableret flere samarbejder med en række fødevarevirksomheder, samt at få udviklet flere fødevareprototyper med fermenteret mask.

KOMMERCIALISERINGSPROCESSEN

AAU Forskningsinnovation har bidraget til Myco4Foods rejse, startende fra et forskningsprojekt til i dag at være en virksomhed. Ifm. Mette Lübeck og Peter Stephensen Lübecks forskning indenfor svampecellefabrikker, fermenteringssystemer og bioraffinering har AAU Forskningsinnovation hjulpet med at afdække forskningens kommercielle potentiale og mulige IPR-rettigheder.

I 2020 tilsluttede Jesper Schierbeck-Hansen sig teamet med fokus på den yderligere kommercialisering.

Ydermere har teamet efterfølgende modtaget sparring og vejledning ifm. udviklingen af virksomhedens forretningsmodel, pitch træning, fundingmuligheder samt netværk, som har skabt match med eksterne parter.